Når du skal tappe varmt eller kaldt vann fra springen, bør du tenke på disse tingene.
Ikke drikk varmtvann fra springen
Det varme vannet fra springen har et forhøyet innhold av tungmetaller, spesielt kobber, og kan i ekstreme tilfeller gi kobberforgiftning eller diaré, særlig hos barn. Varmtvann kan også gi opphav til bakterievekst.
Husk at du heller ikke bør bruke varmt springvann til koking – selv om du koker vannet og dreper bakteriene, forsvinner ikke tungmetallene fra vannet. Varmt vann fra springen er ikke definert som drikkevann.
Husk å la det kalde vannet renne
Når du skal tappe kaldtvann, bør du la det renne en stund. Vannet vil bli skikkelig kaldt og smake best, og du får spylt ut metallene fra vannkrana og rørene som oppstår når vannet har stått stille.
Bruk derfor varmtvann til personlig hygiene, vasking og oppvask, og kaldtvann til drikke og matlaging. Men hvis du vasker ansiktet med kaldt vann om morgenen og kvelden, vil du få færre rynker i ansiktet.
Kran med både sunt varmtvann og kaldtvann
Det finnes nå vannkraner som har kaldtvann og i tillegg er tilkoblet en egen varmtvannstank med kokene vann, og dette vannet er sunt og du kan du ta rett i tekoppen, potetkjelen eller andre steder. Normalt holder disse vannkranene en konstant temperatur på 110 °C, slik at ikke bakterier kan overleve.
Vannet kommer inn i beholderen fra et kaldtvannsrør og har dermed ikke vært i kontakt med en varmtvannsbereder eller varme rør. I beholderen blir vannet oppbevart under trykk for at det skal holde seg rent og friskt. I tillegg blir vannet filtrert før det kommer ut av kranen.
Du kan også få løsninger der du har en egen kran for det kalde vannet og en kran for det kokende vannet.